2010.11.29.
05:25

Írta: MagicKitchen

Szaloncukor....

  .....másként

 

 

Nincs karácsony szaloncukor nélkül! 

Tudtad, hogy népszerűsége a 19. század elejére nyúlik vissza?  Ízválaszték garmadával! De a karácsonyi időszak sláger-sütijeiből is bőség van. Ilyenkor szinte mindenki diós-mákos süteményeket, kalácsokat készít.

Érdekes sütit kapunk, ha a kettőt ötvözzük!

A leveles tésztát dióval és mákkal töltjük és szaloncukor alakúra formázzuk. Nem bonyolult, pláne ha félkész leveles tésztát használunk. Ez a süti az ünnepi készülődés utolsó perceiben is mentőöv lehet. 

 

Hozzávalók

  • 50 dkg leveles tészta

a diós töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
 

a mákos töltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
  • fél citrom reszelt héja

a tészta nyújtásához:

  • liszt

a tészta megkenéséhez:

  • 1 egész tojás
 

 

 

Először elkészítjük a töltelékeket: a tejet felforrósítjuk, amelybe beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, a darált mákot vagy a diót, a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. A masszát teljesen kihűtjük. 

 


A  leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, kb  45,5x25 cm-es méretű téglalap legyen.  6,5x12,5 cm-es darabokra felvágjuk. A tölteléket rákanalazzuk egy teáskanállal. A töltelék körül érdemes bekenni tojásfehérjével a tésztát, mert így jobban tapad. Egyesével a már megtöltött tésztadarabokat feltekerjük a szaloncukor-formára. (Nem árt egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzni. A tojásfehérje segít a tészta tapadásban.) A tészta széleit berojtozzuk (pl egy olló segítségével), sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgával, de  csak azon a részen, ahol az alufóliás rész van a hagyományos szaloncukron.
Előmelegített sütőben 180 fokon  sütjük. 
 
 
 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony szaloncukor tészta 2010 töltelék leveles hősnők dió mák

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhavarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr242485289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása