.....másként
Nincs karácsony szaloncukor nélkül!
Tudtad, hogy népszerűsége a 19. század elejére nyúlik vissza? Ízválaszték garmadával! De a karácsonyi időszak sláger-sütijeiből is bőség van. Ilyenkor szinte mindenki diós-mákos süteményeket, kalácsokat készít.
Érdekes sütit kapunk, ha a kettőt ötvözzük!
A leveles tésztát dióval és mákkal töltjük és szaloncukor alakúra formázzuk. Nem bonyolult, pláne ha félkész leveles tésztát használunk. Ez a süti az ünnepi készülődés utolsó perceiben is mentőöv lehet.
Hozzávalók a diós töltelékhez: - 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
| |
a mákos töltelékhez: - 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja
a tészta nyújtásához: a tészta megkenéséhez: |  |
Először elkészítjük a töltelékeket: a tejet felforrósítjuk, amelybe beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, a darált mákot vagy a diót, a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. A masszát teljesen kihűtjük.

A leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, kb 45,5x25 cm-es méretű téglalap legyen. 6,5x12,5 cm-es darabokra felvágjuk. A tölteléket rákanalazzuk egy teáskanállal. A töltelék körül érdemes bekenni tojásfehérjével a tésztát, mert így jobban tapad. Egyesével a már megtöltött tésztadarabokat feltekerjük a szaloncukor-formára. (Nem árt egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzni. A tojásfehérje segít a tészta tapadásban.) A tészta széleit berojtozzuk (pl egy olló segítségével), sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgával, de csak azon a részen, ahol az alufóliás rész van a hagyományos szaloncukron.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.